Az 1849-es dokumentumok kutatásának és azok eredményeinek bemutatása – workshop – beszámoló

2018. 12. 15., Deszk

170 éve eltűnt dokumentumok nyomában

A deszki szerb közösség az 1849-es harcokban elvesztette az addigi életét reprezentáló dokumentumokat. A FOLKcoolTOUR projekt egyik célja ezen dokumentumok felkutatása volt.

A projekt során előkerülő iratokat feldolgoztuk és bemutatjuk a nagyközönségnek, turisztikai attrakcióvá fejlesztve a mintegy 170 éve eltűnt dokumentumokat. A sajtónyilvános projektzáró esemény apropója ennek a munkának a bemutatása volt egy workshop keretében, tudományos igénnyel.

A rendezvényre a Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központban került sor Deszken, 2018. december 15-én 13:00 órai kezdettel.

Az eseményt sajtótájékoztatóval indult, majd egy rövid néptáncbemutató után kezdetét vették a szakmai előadások. Dr. Miklós Péter történész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója, Dr. Felföldi László néprajzkutató és Bába Károly történész, aki a deszki iratokat az Újvidéki Levéltárban kutatta fel, tartották meg előadásukat.

A rendezvényt családfakutatás és közös kézműves foglalkozás zárta.

Ez az esemény az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. Az esemény tartalmáért teljes mértékben a FOLKcoolTOUR projekt vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.